Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie ve zkratce:

Počátkem ledna 1981 se sešlo pár neslyšících na trasa Brněnské podkovy,pak schůzka a vznikl Klub turistiky neslyšících při tehdejší ZO SI,nyní při Brněnském spolku neslyšících.Ve vedení se sdřídali Ivan Fišer,Zdeněk Sýkora,Břetislav Lukášek,Josef Žákovský,Aleš Brabec.Byla založena kronika,kterou psal a kreslil J.Žákovský,fotografie dodávali Wolgang Winkler,I.Fišer,A.Brabec,Vlad.Borkovec,J.Žákovský. Procestovali jsme Jihomoravský kraj,ale ne celý,ještě jsou bílá místa kde jsme nebyli,Šumavu,Beskydy,Jeseníky,Vysoké a Nízké Tatry,Malou a Velkou Fatru,Krkonoše,účastnili se srazů či pochodů na Tesáku,Kramnici,Žilině,Plzni - byli i za hranicemi/Polsko,NDR-SRN,Rakousko/,účast na zájezdech,výletech.Společná posezení s vyprávě ním na různých besídkách.Nejznámějšími pochody byly na Pálavu,Byčí skálu a Babí lom.V zimním období jsou pochody každou sobotu,v letním jednou za 14 dní.Putujeme ne abychom polikali kilometry,ale abychom poznávali krásu přírody,svou vlast,abychom si po práci odpočinuli,zbavili se na čas městského smogu.

 

 Klub turistiky
Za 1988 roku své činnosti uspořádal Klub několik zajímavých turistických tras,všechny se konaly v Jihomoravském kraji.Některé trasy byly zajímavé tím,že jsme je překonali v létě,když to nešlo v zimě,a když to nešlo v létě,překonali jsme to v zimě.Kde všude jsme to šlapali:na Nedvědicko,Tišnovsko/jeskyně Květnice/,Macocha,tura na Bábí lom,Býčí skála a okolí,Těšnohlídkovo údolí,Ríšova a Helenčina studánka/z Pohádky máje/,Kopaniny atd.Celkem se ušlapalo 350 km,sice málo,ale nedivte se,když na turistiku chodí 5 až 8 členů./a to má naše ZO SI 340 členů!!/. Nejvíc ušli,,kilásůů" věrní turistice:Sýkora Zdeněk,Brabec Aleš,Zmidlochová s dětmi,manžele Žákovských,Fišer atd. A příští trasy: podzimní Pálava/krása/,Rudka/Blaniští rytíři/,hrad Pernštejn,Blanensko/sbírání hub/,zájezd a výšlapy do Vys.Tater.
Vedení klubu jde o to,aby neslyšící dokonale poznali svůj kraj a jeho život,památky,dějiny atd po vlastních nohou a ne z pozice sledování ze zápraží byt.    
 
 
Úvodem:
 
Velmi dlouho,pracně jsme patrali po materiálech,zda-li nevznikla turistika před lety.Nenašli jsme zápisky,ale fotografie s udáním data,kdy se konal první turistický pochod při Ústřední jednotně hluchoněných v Brně. První byl v červnu 1919 do Lednice. Pak nasledovaly další pochody,ale bohužel kroniku nikdo nevedl. Až v roce 1981 začalypochody organizovaně, a od té doby se vede i kronika.